Nieuws

Superfoods: Super gezond of super onzinnig?

superfoods

Superfood is een term die je tegenwoordig vaak tegenkomt, voornamelijk in speciaal zaken. Het unieke en tevens kenmerkende aan superfoods is dat deze voedingsmiddelen enorm  veel mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten bevatten.

Een aantal bekende voorbeelden van superfoods zijn:

  • Acai bessen
  • Goji bessen
  • Chiazaden
  • Maca
  • Tarwegras
  • Hennepzaad
  • Cacaobonen

De term superfoods is niet wettelijk vastgesteld, wat betekent dat iedereen de term mag gebruiken. Omdat er geen officiële definitie is van een ‘superfood’ plakken fabrikanten overal deze term op.

Zowel het Voedingscentrum als de Consumentenbond hebben onderzoek laten doen naar de hype rond superfoods. Een tiental producten werden getest en bij meer dan de helft blijkt dat de etiketten fouten bevatten. Fabrikanten maken onterechte claims en er wordt geadviseerd vooral niet in deze marketing trucjes te trappen.

‘Superfoods bestaan gewoonweg niet. Het wekt de indruk dat producten met dit label beter zijn dan het gewone groente en fruit, niets is echter minder waar. Daarbij zijn de geclaimde gezondheidseffecten van sommige superfoods onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.’ (Patricia Schutte, woordvoerster Voedingscentrum)

Hieronder een interessante video van de Consumentenbond:

Resultaten van alle 8 onderzochte ‘superfoods’ :

Onderzoek Consumentenbond 2014

Zijn superfoods dan ongezond?

Nee, zeker niet. Ze bevatten over het algemeen veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Het smaakt ook nog eens heerlijk, doe maar eens wat Gojibessen, Chiazaden, Hennepzaden, gemengde granen een handvol noten en wat ruwe cacao door de yoghurt heen en je hebt een overheerlijke en rijkgevulde maaltijd.

Het verraderlijke is alleen dat ‘normale’ voedingsmiddelen, zoals groente en fruit, ook vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Er wordt gedaan alsof superfoods allerlei ingrediënten bevatten, die je niet in normale voeding kan vinden. Niks is minder waar, want alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een mens zitten al in een gevarieerd eetpatroon. Superfoods kunnen best een bijdrage leveren aan een gezonde levensstijl, maar blijf het wel als aanvulling zien en niet als vervanging van voeding.

We adviseren alleen om je niet te laten verleiden door de mooie uitspraken op de etiketten, want dan kan je nog wel eens bedrogen uitkomen.

Bron: Voedingscentrum, Consumentenbond