Nieuws

Laat in de avond eten is slecht: Waarheid of complete onzin?

koelkast

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat laat in de avond eten slecht is en dat wanneer je na een bepaald tijdstip eet, je opeens magisch zal gaan aankomen.

Het hoofdargument is dan vrijwel altijd: ‘in de avond ben je minder actief, dus dan verteer ik het voedsel niet meer’.

Er zijn een aantal dingen mis met dit argument, maar de beste manier om te illustreren waarom dit niet klopt is met het volgende (extreem overdreven) voorbeeld:

Chris is een verhuizer en is heel actief gedurende de dag. Hij is constant in beweging en heeft geen tijd om te eten. Hij komt ‘s avonds laat thuis, ontzettend moe, en besluit te gaan eten en de rest van de avond op de bank te gaan zitten. Zal hij nu aankomen, omdat hij in de avond eet en voor de rest niks meer doet?

Het antwoord? Nee.

Hij heeft de hele dag energie lopen verbruiken, maar heeft geen energie aangeleverd, en zolang de energie uitgave groter is dan de energie inname zal hij zeer zeker niet aankomen. Anders gezegd:

Verbrand je meer calorieen dan dat je binnenkrijgt is het onmogelijk om aan te komen

Het draait allemaal om energiebalans, energie in tegenover energie uit.

Hier komt ook nog is bij dat eten natuurlijk wel wordt verteerd in de avond. Je bent dan misschien in een soort van ruststand (je doet immers niks meer), maar je stofwisseling blijft gewoon draaien. Zou dit niet zo zijn, zou je binnen enkele ogenblikken dood op de grond neervallen.

Nu een wat realistischer voorbeeld:

Isabel eet gewoon normaal (ontbijt, lunch, avondeten en een paar keer tussendoor), maar is ook vrij actief. Maakt het dan uit of zij een kleine maaltijd in de avond neemt?

Nou, als zij na die maaltijd nog steeds meer energie heeft verbruikt dan dat ze heeft binnengekregen via voeding. Nee.

Doe je de hele dag niks, maar eet je wel heel veel, en ga je vervolgens ook in de avond nog eten. Kom je dan gewicht aan? Waarschijnlijk wel, maar niet omdat je dan in de avond eet maar omdat je meer energie hebt ingenomen dan dat je hebt verbruikt!!!