Nieuws

Alcohol: de feiten en de risico’s

alcohol flessen

Feiten en informatie over alcohol

Wat is alcohol?

Alcohol ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Gist is een micro-organisme dat suikers in vruchtensap verandert in alcohol en koolzuurgas. Door gisting kan een alcoholpercentage van maximaal 15% ontstaan. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd. Door destilleren (verhitten en afkoelen) worden hogere alcoholpercentages bereikt. Dit noemen we sterke drank.

Opname van alcohol

cocktailsAlcohol komt via de maag en de dunne darm in het bloed. Door het bloed verspreid de alcohol zich door je lichaam. Zodra de alcohol de hersenen bereikt merk je dat je onder invloed bent. Alcohol verdooft de hersenen, waardoor men zich anders gaat gedragen dan wanneer men nuchter is.

Als de maag vol is kan dat de opname van alcohol iets vertragen. Het alcoholpromillage in het bloed stijgt dan iets langzamer, waardoor je het effect minder sterk voelt. Een lege maag kan zorgen voor een sneller opname van alcohol en stijging van het alcoholpromillage.
Alcohol komt bij vrouwen harder aan dan bij mannen. Alcohol verdeelt zich over al het lichaamsvocht. Bij mannen bestaat gemiddeld 60% van het lichaam uit lichaamsvocht, bij vrouwen is dat iets boven 50%. Vrouwen hebben dus sneller een hoger promillage.

Sterke drank komt soms harder aan dan zwak alcoholhoudende drank. Zo kunnen gebruikers een shotje harder voelen aankomen dan een glas bier, zelfs wanneer de hoeveelheid alcohol (bijv. bij het gebruik van standaardglazen) exact hetzelfde is. Dit komt omdat bij sterke drank de concentratie alcohol hoger is en dit zorgt voor een meer schokkerig en sneller stijgend promillage in het bloed dan bij zwakalcoholhoudende drank. Omdat je de schommelingen in je promillage ook voelt merk je dat dus veel meer met sterke drank.

Afbraak van alcohol

Bijna alle alcohol wordt afgebroken door je lever. De lever doet hier ongeveer 1 a 1,5 uur per glas over. Tien glazen duren dan tussen de 10 en de 15 uur. Dit betekent dat mensen soms de volgende dag na een avondje uit nog steeds onder invloed zijn van alcohol. Hier moeten mensen ook rekening mee houden indien zij nog deel moeten nemen aan het verkeer.

Als alcohol met mate wordt gedronken, dan is het niet schadelijk voor de gezondheid. Dagelijks maximaal 1 glas per dag voor een vrouw en maximaal 2 glazen per dag voor een man is niet ongezond. Maar dagelijks drinken verhoogd wel de kans op het ontwikkelen van een afhankelijkheid (verslaving).

Gevolgen van alcohol

  • Alcohol onderdrukt het zenuwstelsel, waardoor je trager wordt en onhandiger wordt in je bewegingen.
  • Alcohol is een echte dikmaker; naast dat alcohol veel calorieën bevat, kan alcohol ervoor zorgen dat je eetlust toeneemt.
  • Dankzij alcohol kan de opname van vitamines verminderen en worden er ook meer vitamines verbruikt. Extra vitamines zijn dus aan te raden.
  • Het drinken van alcohol kan voor allerlei negatieve reacties van het lichaam zorgen, van vervelende kwaaltjes tot serieuze (chronische) gevolgen; maagzuur, een opgeblazen buik, vermoeidheid, hartkloppingen, stemmingsstoornissen, geelzucht, kanker, suikerziekte, misselijkheid, hoofdpijn…

alcohol risico

Feiten over alcohol

  • Van bubbels, zoals champagne of een mixje met bijvoorbeeld cola, zul je sneller dronken worden. De bubbels zorgen voor irritatie bij de maagwand waardoor bloedvaten verwijden en meer alcohol absorberen. Ook door het suikergehalte van frisdrank zal alcohol sneller opgenomen worden.
  • Ook je lichaamsbouw heeft invloed op hoe goed je alcohol kan hebben. Wanneer je kleiner en smaller gebouwd bent, heeft alcohol letterlijk ‘minder plek’. Alcohol wordt namelijk in het hele lichaam verdeeld over de aanwezige hoeveelheid bloed.
  • Het enzym (alcoholhydrogenase) dat alcohol in de maag afbreekt werkt bij vrouwen minder efficiënt dan bij mannen. Daardoor merken vrouwen het effect van alcohol eerder dan mannen en duurt het ook langer voordat vrouwen weer nuchter zijn.

De wet

De Drank- en Horecawet is gericht op een verantwoorde verstrekking van alcohol en is gewijzigd per 1 januari 2013. De wet is aangescherpt om drankmisbruik door jongeren beter aan te kunnen pakken. Per 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens van 16 jaar naar 18 jaar verschoven door een nieuwe wetswijziging.

De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Per 1 januari 2014 zijn jongeren onder de 18 jaar strafbaar wanneer ze in een horecagelegenheid of op de openbare weg in het bezit zijn van alcoholhoudende drank.
  • Per 1 januari 2014 is de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol 18 jaar.

Bron: drugsinfoteam.nl, bebio.nl