Nieuws

Vermijd geconcentreerd vruchtensap

fruitsap

Om vruchtensap uit verschillende landen zo goedkoop mogelijk te laten verschepen, wordt het het water gescheiden van het sap. Het water wordt verdampt en het enige wat overblijft is een soort van fruitpuree. Deze puree noem je het concentraat en neemt ongeveer tien keer minder ruimte in dan het originele sap. Vervolgens wordt de puree vervoerd naar de plaats van bestemming.

Eenmaal aangekomen wordt er water, suiker en andere ingredi├źnten toegevoegd aan de puree, zodat het weer sap wordt. Soms worden er ook geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd zodat het weer een beetje smaakt naar ‘echt’ vruchtensap. Het is dus eigenlijk geen ‘echt’ sap meer. Een ander probleem is dat bij de verhitting meer dan de helft van de vitamines en mineralen verloren gaan.

Wil je dan toch fruitsap drinken? Maak het dan zelf door vers fruit te pureren met een blender of mixer. Als je het perse wilt kopen, koop dan altijd vers vruchtensap maar hou er wel rekening mee dat deze sappen niet heel lang houdbaar zijn.