Nieuws

Brood, weldoener of boosdoener?

bruin brood

‘Brood is een dikmaker!’

Een veel gehoorde uitspraak, maar is het correct? Zijn er gegronde redenen om brood te vermijden als we willen letten op onze gezondheid en ons gewicht onder controle willen houden?

Feiten

Brood is gemaakt van tarwe; een koolhydraat. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet tot suiker. Suiker is een belangrijke energiebron voor het lichaam. Om die reden zijn koolhydraten (brood, peulvruchten, groente en fruit en melkproducten) belangrijk.

Koolhydraten kan je indelen in ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten, afhankelijk van hoe snel ze het bloedsuikergehalte in het bloed verhogen. Bewerkte producten met simpele koolhydraten worden snel afgebroken en dus snel in de bloedbaan opgenomen. Producten als groente en fruit hebben complexe koolhydraten en worden langzaam opgenomen

Brood leidt dus tot een piek in je bloedsuikerspiegel?

Ja. Maar is dat ongezond? Het Voedingscentrum meent van niet. Volgens hen kunnen gezonde mensen die piek in de glucosewaarde makkelijk opvangen en zo hun glucosewaarden prima binnen de grenzen houden. Maar daar is veel discussie over. Zo stelt Remko Kuipers, onderzoeker van de UMC Groningen, dat juist de inname van snelle koolhydraten de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Na een piek volgt een dal. En dat is de reden dat je twee uur na de broodmaaltijd weer trek krijgt in iets lekkers.

Maken snelle koolhydraten eerder dik?

Nee, de suikers worden snel afgebroken en opgeslagen in het lichaam. Pas als je deze energie niet verbruikt, zal je gewicht aanzetten. “Te véél brood, maakt dus dik”, maar aan de andere kant… teveel van vrijwel elk voedingsproduct, ervan uitgaande dat het energie (kilocalorieen) levert, maakt dik. Met andere woorden: of het nu vetten, eiwitten of koolhydraten zijn: wat je niet verbrandt, slaat je lichaam op als vet.

Waarom eten we eigenlijk zoveel brood?

Brood is een gemaksproduct, je haalt sneetjes uit de diepvries en neemt het zo mee. Ook wordt (volkoren) brood gepromoot door het Voedingscentrum en menig diëtist. Laten we eerlijk zijn… Wie snel iets wilt eten of voedsel wilt meenemen ergens naartoe zal al snel naar brood grijpen.

Is brood essentieel om te eten?

Absoluut niet. De voedingsstoffen, denk hierbij aan vitamines, mineralen en bijvoorbeeld vezels, kun je ook uit andere voedingsproducten halen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van brood?

Koop brood met zo min mogelijke toevoegingen, zoals e-nummers. Deze zijn alleen maar toegevoegd om het maakproces te versneller.