Nieuws

Feit of fabel: Gedroogd fruit bevat meer vitamines en vezels dan vers fruit

gedroogd fruit

Antwoord : Feit

Gemiddeld zitten er meer vitamines en vezels in gedroogd fruit ten opzichte van vers fruit. Dit komt voornamelijk doordat het vocht in gedroogd fruit voor een groot deel verdwenen is. Wat overblijft is dus eigenlijk geconcentreerd fruit met een verhoogde concentratie aan vitamines en vezels. Door het drogen verdwijnt helaas wel alle vitamine C, maar de rest blijft redelijk intact.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat niet alleen de vezel- en vitamineconcentratie in gedroogd fruit verhoogd is, maar ook de het aantal calorieën (tabel 1).

Tabel 1. Gedroogd en vers fruit per 100 gram

Fruitsoort Gedroogd Vers
Pruimen 188 kcal 42 kcal
Vijgen 227 kcal 80 kcal
Abrikozen 256 kcal 36 kcal
Appels 266 kcal 49 kcal
Druiven/rozijnen 268 kcal 64 kcal
Peren 270 kcal 47 kcal
Dadels 271 kcal 132 kcal
Bananen 308 kcal 88 kcal