Nieuws

Feit of fabel: Sporten is noodzakelijk wanneer je wilt afvallen

sporten niet noodzakelijk

Antwoord : Fabel

Klinkt logisch, maar het is niet waar! Er zijn zat mensen die prima afvallen zonder een sport te beoefenen of lid zijn van een sportschool. Om dit voor elkaar te krijgen moet je voedingspatroon wel goed in elkaar zitten en moet je bewust met voeding bezig zijn.

Voeding heeft een veel grotere impact op energiebalans dan fysieke inspanning (klik hier om meer hierover te lezen). Met andere woorden: door het manipuleren van voeding zal je veel gemakkelijker afvallen dan door meer fysieke activiteiten, zoals sport, te ondernemen. Het enige geval waarin dit niet geldt is wanneer je van absoluut niks doen naar extreem actief gaat, bijvoorbeeld wanneer je dagelijks opeens 6 uur gaat hardlopen om je voor te bereiden voor een marathon (niet heel waarschijnlijk).

Is sporten dan werkelijk overbodig tijdens het afvallen? Nee, absoluut niet en begrijp ons niet verkeerd. Het brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee en zal het afvalproces flink versnellen. Een combinatie van goede voeding en sport is natuurlijk nog beter. Maar is het uiteindelijk noodzakelijk om te sporten wanneer je wilt afvallen? Nee.