Nieuws

Beter voelen? Stop met wegen!

weegschaal

De weegschaal, een simpel apparaat dat sommige mensen tot wanhoop drijft.

Het gebruiken van een weegschaal kan, wanneer deze op de juiste manier wordt gebruikt, een erg handig en nuttig hulpmiddel zijn. Hoe is het dan zover gekomen dat dit eenzijdige apparaat zoveel invloed heeft op het dagelijks leven van mensen? Als je de volgende situaties herkent is het misschien tijd om van de weegschaal af te stappen.

De weegschaal bepaalt hoe jij je voelt op een dag

Herken je de volgende situatie? Je staat vol goede moed op de weegschaal nadat je bent wakker geworden. Hij geeft aan dat je een kilo minder weegt, je dag kan niet meer stuk! Problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon en je voelt je geweldig. Een situatie die we allemaal elke dag wel willen meemaken, toch? We moeten er echter niet aan denken dat we zijn aangekomen, want dan ben je niet te genieten. Komt dit bekend voor dan is dit wellicht een signaal dat de weegschaal je leven dicteert.

Jezelf voortdurend zorgen maken over je gewicht

Wanneer je probeert af te vallen, wil je dat het getal op de weegschaal lager is dan de week ervoor. Het is dan ook normaal dat je het even spannend vindt als je op de weegschaal gaat staan. Je wilt  beloond worden voor de inspanning die je hebt geleverd. Maar als je je op dagelijkse basis zorgen maakt over wat de weegschaal aan gaat geven, dan ben je er iets te geobsedeerd mee bezig.

Meer dan één keer per dag wegen

Het is niets voor niets dat diëtisten adviseren je niet meer dan één keer per week te wegen. Je gewicht is per dag anders, en kan zelfs door de dag heen verschillen. Zo verschilt de hoeveelheid vocht in je lichaam op ieder moment van de dag. Ook hangt je gewicht af van hoeveel je hebt gegeten en gedronken en of je naar het toilet bent geweest of nog moet. Bij vrouwen speelt ook de maandelijkse menstruatie een belangrijke rol. Het heeft daarom geen enkel nut om jezelf bloot te stellen aan de grilligheid van je lichaamsgewicht door de dag heen. Als je zodanig bezig bent met je gewicht, dat je meerdere keren per dag op de weegschaal staat, dan voer je een zinloos gevecht en verlies je jezelf in zaken waar je geen invloed op hebt.

Als bovenstaande signalen vaak voorkomen is het misschien tijd om af te kicken van de weegschaal. Probeer jezelf een aantal weken niet te wegen of in ieder geval een stuk minder vaak. Dit voorkomt een hoop stress, wat op den duur ook weer negatieve effecten kan hebben op je gewicht en gezondheid.