Nieuws

Feit of fabel: Je kan nooit teveel vitamines hebben

vitamines

Antwoord : Fabel

Dat je nooit teveel vitamines kan hebben is een fabeltje. Een teveel aan bepaalde vitamines kan zelfs bijzonder ernstige gevolgen hebben. Gelukkig komt een overdosis niet vaak voor (eigenlijk alleen maar als voeding gecombineerd wordt met vitamine supplementen).

Het is wel zo dat niet alle vitamines bij hoge inname schadelijke effecten met zich meebrengen. Het gaat voornamelijk om de volgende vitamines:

Vitamine A:

Een teveel aan vitamine A (retinol) kan schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Er wordt dan ook geadviseert om geen lever te eten, omdat hier veel vitamine A in zit. Ook kan bij een hoge inname ernstige leverschade veroorzaakt worden wat op den duur tot vergiftiging kan leiden.

Voedingsproducten: lever, boter en vis

Vitamine B3:

Een teveel aan vitamine B3 (niacine) kan bloedvatverwijding tot gevolg hebben. Dit heeft echter geen ernstige gevolgen.

Voedingsproducten: graanproducten, groente, fruit, noten, vis en vlees

Vitamine B6:

Een teveel aan vitamine B6 (pyrodoxine) kan, op lange termijn, afwijkingen aan het zenuwstelsel veroorzaken. Er kunnen ook geheugenproblemen optreden en overgevoeligheid voor licht.

Voedingsproducten: graanproducten, aardappelen, peulvruchten, eieren, vis en vlees

Vitamine C:

Een teveel aan vitamine C (ascorbinezuur) kan erg belastend zijn voor de nieren en kan leiden tot diarree en maagkrampen. Ook leidt een overdosis aan vitamine C tot een hogere opname van ijzer en een lagere opname van koper.

Voedingsproducten: (vers) fruit, (verse) groente

Vitamine D:

Een teveel aan vitamine D (cholalciferol) komt bijna nooit voor, maar kan in zeldzame gevallen leiden tot misselijkheid en obstipatie.

Voedingsproducten: vlees, vis, zuivel en eieren