Nieuws

Supplementen: De basisprincipes

supplementen

Supplementen zijn aanvullingen op de normale voeding. Vrijwel elk supplement is gemaakt om tekorten in het voedingspatroon aan te vullen, om gezondheid te bevorderen of bepaalde (kracht)prestaties te verbeteren.

Vaak zijn het stoffen die ook in normale voeding zitten, bijvoorbeeld vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, visolie of creatine.

Welke supplementen heb ik echt nodig?

Daar kunnen we heel kort over zijn, vrijwel geen een (zijn soms wel nuttig bij ouderen of zwangere vrouwen). Betekent dit dat het dan allemaal onzin is? Absoluut niet, supplementen kunnen een behoorlijke bijdrage leveren, mits je weet hoe ze te gebruiken.

Het grote probleem is echter dat er zoveel geld omgaat in de supplementen industrie (vergis je niet, dit is vele malen meer dan in de voedingsindustrie), dat er ontzettend veel supplementen op de markt zijn. De een nog nuttelozer dan de ander, maar mensen trappen er nog steeds in! Met mooie teksten proberen fabrikanten mensen over te halen.

“8 kilo afvallen in slechts 2 weken? dat kan! Koop product x nu snel!”

Je kent het wel, op tv of in een tijdschrift, die iets te gespierde en afgetrainde man/vrouw die claimt dat hij/zij al het succes te danken heeft aan een supplement en dat jij het daarom ook moet kopen… juist. Misschien overbodig om te zeggen, maar het moge duidelijk zijn dat dit absoluut niet het geval is.

Wanneer zijn supplementen nuttig?

Ok, we zijn er dus over uit dat supplementen aanvullingen zijn op de normale voeding, dus niet noodzakelijk, maar wel een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren. De grote vraag is dan dus, wanneer werkt iets wel en wanneer niet.

We nemen een ‘normaal’ gezond persoon, die een relatief gezond voedingspatroon heeft (voldoende vitamines, mineralen, vezels etc.) die geen tekort aan iets heeft. Heeft het voor deze persoon nut om een multivitamine te nemen? Nee, wanneer alle benodigde vitamines en mineralen al uit normale voeding worden gehaald is dit absoluut overbodig. Heeft die persoon echter een vitamine d tekort kan het misschien voordelig zijn om vitamine d als supplement aan te schaffen.

Eigenlijk geldt dit voor alles. Ben je een fanatiek krachtsporter, maar is het voor jou gewoon lastig om voldoende eiwit binnen te krijgen om wat voor reden dan ook, is het misschien handig om een eiwitsupplement te kopen. Dit betekent echter niet dat je om die reden dus je voeding mag laten verslonzen.

Supplementen werken het best wanneer de volgende factoren zo optimaal mogelijk zijn: Training, voeding, rust, (zelf)discipline/motivatie en doorzettingsvermogen.

Waar gaan mensen vaak de fout in?

De allergrootste fout die men maakt is dat hun basis voedingspatroon niet goed is en dus daarom maar supplementen gaan nemen. De basis moet juist goed zijn (zo goed als het maar kan) en ter aanvulling kan je dan supplementen nemen.

“Ach ik eet niet zoveel groente, want ik neem een multivitamine”

“Hoezo kan ik deze koekjes niet eten? Ik neem toch een fatburner?”

Loop een willekeurige sportschool binnen en kijk is hoeveel mensen, vooral jonge jongens, met eiwitshakes rondlopen. Niks mis mee, behalve dat veel mensen shakes drinken omdat ze denken dat ze er opeens van gaan afvallen of juist aankomen, terwijl ze totaal niet weten waar ze mee bezig zijn.

Waar kan je het beste supplementen kopen?

Loop vooral niet de dichtstbijzijnde supplementen winkel binnen om aan een medewerker te vragen welke supplementen hij je zou aanraden. De kans is groot dat je met meer onzin naar huis loopt dan waarmee je aankwam (niet altijd zo natuurlijk). Kijk voor jezelf en vergelijk producten.