Nieuws

Eieren, gezond of niet?

eieren

Er werd een hele lang tijd gezegd dat eieren slecht voor de gezondheid zouden zijn wegens het cholesterol en de verzadigde vetten, maar de laatste jaren blijkt steeds vaker uit onderzoek dat regelmatig eieren eten best gezond is.

De uitspraak ‘een ei bevat cholesterol en cholesterol is slecht voor je’ is een veel gebruikt argument om geen eieren te eten.

Al hoewel een ei inderdaad cholesterol bevat is het niet zo dramatisch als men denkt. Cholesterol uit voeding wordt namelijk zeer slecht opgenomen en zal dus relatief weinig invloed hebben op cholesterolniveaus in je lichaam. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Je kunt dus zonder problemen meerdere eieren per week eten.

Voordelen van eieren eten

Het eigeel van een ei bevat veel goede voedingsstoffen zoals calcium, ijzer en een heel stel vitamines (A, B1, B2, B6, E en D). Het witte gedeelte van het ei bevat veel eiwitten die essentieel zijn voor allerlei processen in het lichaam waaronder spierherstel. Ook zitten er belangrijke onverzadigde vetten in het eigeel. Bovendien bevat een gekookt ei gemiddeld maar 75 calorieën.

Wees dus niet bang om eieren te eten!