Nieuws

Groente en fruit zeer gezond, maar waarom?

groente en fruit

Nederlanders moeten per dag twee ons groente en twee keer fruit eten, omdat dat gezond is. Maar waarom is dat eigenlijk gezond?

De richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum zijn  duidelijk: per dag  twee ons groente en  twee keer  fruit eten is gezond. Plantaardige voeding, in het bijzonder groente en  fruit, beschermt tegen onder meer coronaire hartziekten, beroerte en verschillende vormen van kanker, waaronder maag- en slokdarmkanker. Ook helpt het eten van groente en fruit bij het behoud van een gezond gewicht, afvallen en bij de preventie van obesitas. Desalniettemin voldoen maar erg weinig Nederlanders aan de aanbevelingen. In het RIVM- rapport Ons eten gemeten uit 2004 staat dat minder dan 25 procent van de Nederlandse bevolking de aanbevelingen voor groente en fruit haalt. Er werd ook nog eens pijnlijk duidelijk dit percentage zelfs lijkt te dalen.

We weten dat groente en fruit gezond zijn, maar we gedragen ons er niet naar

Groente en fruit zijn gezond, dat krijgen we vaak  genoeg te horen, maar we  gedragen ons  er  dus  niet naar. Dr. Hans  Verhagen, hoofd  van  het Centrum voor Voeding en Gezondheid van het RIVM (Rijksinstituut  voor  Volksgezondheid en Milieu), legt het belang van  groente en fruit voor de gezondheid nog eens  uit. ‘Er is heel veel epidemiologisch onderzoek gedaan naar de relatie tussen groente en fruit enerzijds en gezondheid anderzijds. De uitkomst daarvan is duidelijk: groente en fruit zijn goed om chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen’.

Belangrijkste voordelen van groente en fruit op een rij:

  • Leveren goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels
  • Leveren zogenaamde ‘bioactieve stoffen’, die je nodig hebt om gezond en fit te blijven en je weerstand tegen ziekten op peil te houden
  • Leveren relatief weinig calorieën, wat kan helpen als men wilt afvallen
  • Beschermt tegen hartziekten, beroerte en verschillende vormen van kanker