Feit of fabel: Gedroogd fruit bevat meer vitamines en vezels dan vers fruit
Antwoord : Feit
Gemiddeld zitten er meer vitamines en vezels in gedroogd fruit ten opzichte van vers fruit. Dit komt voornamelijk doordat het vocht in gedroogd fruit voor een groot deel verdwenen is. Wat overblijft is dus eigenlijk geconcentreerd fruit met een verhoogde concentratie aan vitamines en vezels. Door het drogen verdwijnt helaas wel alle vitamine C, maar de rest blijft redelijk intact.
Wat wel belangrijk is om te weten is dat niet alleen de vezel- en vitamineconcentratie in gedroogd fruit verhoogd is, maar ook de het aantal calorieën (tabel 1).
Tabel 1. Gedroogd en vers fruit per 100 gram
Fruitsoort | Gedroogd | Vers |
Pruimen | 188 kcal | 42 kcal |
Vijgen | 227 kcal | 80 kcal |
Abrikozen | 256 kcal | 36 kcal |
Appels | 266 kcal | 49 kcal |
Druiven/rozijnen | 268 kcal | 64 kcal |
Peren | 270 kcal | 47 kcal |
Dadels | 271 kcal | 132 kcal |
Bananen | 308 kcal | 88 kcal |