Nieuws

Hardlopen als therapie bij depressie

hardlopen

Een gezonde geest huist in een gezond lichaam

Stapels studies hebben inmiddels bewezen dat hardlopen een goed middel is ter preventie en behandeling van depressie. Maar is lopen dan op zichzelf geen stress? Beslist! Maar de ‘negatieve’ stress duurt slechts tot je je veters hebt gestrikt en de deur achter je dicht trekt.

Hardlopen is een sport die voor de meeste mensen gemakkelijk te doen is. Je hebt aan 30 minuten al genoeg, je hebt er alleen sportkleding en goede schoenen voor nodig en je kunt vrijwel overal sporten. Het kost je weinig tijd en geld, maar levert veel resultaat.

De lichamelijke voordelen van hardlopen zijn in eerste instantie belangrijker dan de geestelijke voordelen, maar de meeste hardlopers geven aan dat de geestelijke voldoening achteraf een belangrijke reden is om door te gaan.

Hardlopen is een goede manier om stress en depressie te verminderen en het zelfvertrouwen te verbeteren. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat rustige duurlopen op korte termijn in veel gevallen net zo effectief is als het nemen van medicijnen tegen stress. Tijdens het hardlopen komen endorfinen vrij in de hersenen en endorfinen zorgen voor een gevoel van geluk. Volgens De Franse psychiater Daniel Servan-Schreiber bestaat er een sterke wisselwerking tussen het hart en de emotionele hersenen. Hij stelt dat een goed hartritme een rustgevende invloed heeft op het emotionele brein en goed is voor de gezondheid.