Nieuws

‘Light’ producten… goed of vorm van oplichting?

light producten

Vaak wordt de term ‘light’ of ’30% minder vet’ gebruikt, maar deze termen zijn volgens het Voedingscentrum en verscheidene onderzoeken niet zo onschuldig als wij denken.

Bijna elk merk chips, koekjes of frisdrank heeft tegenwoordig een lightvariant en men heeft vaak de neiging om te denken dat hier geen calorieën in zitten (wat natuurlijk wel zo is). Vaak hebben mensen de neiging om voor deze light producten te kiezen, omdat deze ‘minder ongezond dan de normale variant’ zijn. Nou kan dit waar zijn (niet altijd), maar ‘minder ongezond’ is nog steeds ongezond!

Sommige lightproducten bevatten wel 30% minder energie, vet of suiker, maar leveren toch nog steeds veel energie en bieden verder ook weinig gezonde voedingsstoffen. Wat je vaak ziet is dat een light variant nog steeds veel vet en/of suikers bevat, alleen ietsje minder dan de normale variant. Blijf dus goed opletten!

Uit Amerikaanse onderzoeken blijkt dat mensen die geregeld lightproducten eten, denken dat ze een vorm van dieet volgen. Het gevolg hiervan is dat ze zich minder schuldig voelen bij het eten van light voedsel en hierdoor meer eten dan dat ze normaal zouden doen:

‘light maakt niet dik, dus ik eet gewoon die hele zak chips leeg’.

hamburger cola light

Een goede illustratie van hoe veel mensen denken wanneer ze light producten consumeren.

Het moge duidelijk zijn dat light producten dan geen zin meer hebben, vooral tijdens het afvallen, ook al leveren ze minder calorieën aan energie.

Light producten kunnen best gegeten en gedronken worden, maar let op… check altijd even de voedingswaardedeclaratie op de verpakking en vergelijk deze met de normale variant. Daarin staat, als het goed is, per portie, het totaal aantal kilocalorieën van het product. Ook de vetsamenstelling staat er vaak op. De stof die er in de grootste hoeveelheid in zit, staat vooraan op de lijst van ingrediënten.

Laat je niet misleiden door claims op de verpakking dat het product light is. Veel kreten zijn door de fabrikant bedacht om extra te verkopen.

Hier een mooie vergelijking tussen de normale pindakaas variant en de light versie:

pindakaas vergelijking

Er wordt geadverteerd met ’30% minder vet’, wat ook zo is. Ze zijn er alleen vergeten bij te vermelden dat het aantal koolhydraten meer dan dubbel zoveel is en dat er, qua calorieën, toch best weinig verschil zit tussen de normale en de light variant.

Pas dus goed op met ‘light’ varianten! kijk goed naar de voedingswaarde en laat je niet belazeren.