Nieuws

De invloed van voeding op het immuunsysteem

immuunsysteem

Het immuunsysteem is een beschermingsmechanisme dat ons verdedigt tegen miljarden (slechte) bacteriën, gifstoffen en andere virussen. Het is een complex en geavanceerd systeem dat buitengewoon belangrijk is voor je lichaam om normaal te kunnen functioneren.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem beschermt je door te functioneren als ‘schild’ zodat bacteriën en virussen je lichaam niet kunnen binnendringen. Mocht dit toch lukken zal je immuunsysteem het proberen te lokaliseren en te elimineren.

Op het moment dat virussen je lijf binnendringen kan er van een infectie worden gesproken. Meestal uit dit zich door middel van koorts, hoofdpijn, buikpijn of diarree. Wanneer je je weer beter voelt komt dit door je immuunsysteem. Je immuunsysteem kan virussen en bacteriën ‘onthouden’ wat ook wel het immunologisch geheugen wordt genoemd. Dit houdt in dat je niet snel opnieuw ziek wordt van hetzelfde virus. Elke dag wordt het lichaam geconfronteerd met honderden virussen en bacteriën dus op het moment dat je volwassen bent heeft je immuunsysteem er een flinke hoeveelheid van in het geheugen staan.

Invloed van voeding op het immuunsysteem

De voeding die wij dagelijks consumeren kan invloed hebben op het immuunsysteem. Er zijn allerlei bacteriesoorten die een immuunstimulerend effect kunnen hebben. Een van de belangrijkste zijn de melkzuurbacteriën (Lactobacillus) en bifidobacteriën (Bifidobacterium). Deze bacteriën vallen onder de probiotica categorie (micro-organismen). Deze bacteriën kunnen bijdragen aan een goede darmflora. Ook voedingsvezels en enkele oligosacchariden kunnen gezondheidsbevorderende effecten met zich mee brengen. Deze niet-verteerbare ingrediënten van voedingsproducten vallen onder de prebiotica categorie. Alle cellen en organen van het immuunsysteem zijn, wil het zo efficiënt mogelijk kunnen werken, afhankelijk van onder andere de micronutriënten die wij aanleveren via onze voeding. Slechte voeding met onvoldoende vitamines en mineralen kan dus voor een verzwakking van het immuunsysteem zorgen. Aangetoond is dat vitamine A, C, E en B6 gunstige invloeden hebben op het immuunsysteem. Ook blijkt een tekort aan vitamine D te kunnen resulteren in een grotere kans op bacteriële infecties zoals tuberculose. Ook het bovenmatig gebruik van alcohol kan resulteren in een zwakker immuunsysteem.

Het is dus raadzaam om gevarieerd te eten met veel voeding rijk aan vitamines, zodat je immuunsysteem versterkt wordt.