Nieuws

Feit of fabel: Je lichaam kan niet meer dan 30 gram eiwit per maaltijd verwerken

steak

Antwoord : Fabel

Deze fabel zwerft vooral in sportscholen rond en is vrij populair onder de fitness fanaten. Laten we even kijken naar deze uitspraak met behulp van het volgende voorbeeld:

Je gaat uit eten en besluit de T-Bone steak te bestellen. Dit stuk vlees bevat toch zeker minstens 50 gram eiwit. Als de uitspraak waar zou zijn, wat zou er dan met de overige 20 gram eiwit gebeuren?

Laten we het maar verklappen, natuurlijk kan je lichaam wel meer dan 30 gram eiwit per maaltijd verwerken. Sterker nog, er is eigenlijk helemaal geen limiet in hoeveel gram eiwit je kan consumeren per maaltijd. Het is echter wel zo, en dit is waarom er veel verwarring is rond dit onderwerp, dat er maar een bepaalde hoeveelheid effectief gebruikt kan worden voor spiergroei/spierherstel.

Je spieren herstellen/groeien na een stevige workout, maar er zit een limiet aan hoe snel dit gaat (beter gezegd: er zit een limiet aan hoe snel de spiereiwitsynthese, het doen herstellen/aanmaken van spiermassa, kan verlopen). Deze spiereiwitsynthese is maximaal bij een eiwit inname van rond de 25 gram (bij een ‘normaal’ persoon). Het is dus natuurlijk niet zo dat een persoon die 50 gram eiwit eet ook twee keer zo snel zal herstellen dan de persoon die maar 25 gram eiwit eet. De spiereiwitsynthese is bij beide (ongeveer) gelijk.

Conclusie

Je lichaam kan wel meer dan 30 gram eiwit per maaltijd verwerken er is alleen wel een maximum aantal dat je lichaam effectief kan gebruiken voor spiergroei/spierherstel.

Opmerkingen

Bovenstaande informatie geldt voor een ‘normaal’ persoon. Je ziet wel eens video’s van bodybuilders die een achterlijke hoeveelheid aan eiwit eten, soms wel 100 gram per maaltijd en tegen de 600 gram per dag. Deze personen gebruiken bepaalde middelen waardoor de eiwitsynthese drastisch verhoogd kan worden. In dit geval heeft het dus ook daadwerkelijk nut om zoveel eiwit te eten, voor een ‘normaal’ persoon is dit niet het geval.